Drentsche Aa, wat is er te doen?

De directe omgeving van de B&B mag archeologisch en cultuur-historisch zeer uniek genoemd worden. Op loopafstand bevinden zich grafheuvels, hunebedden, celtic fields en karresporen en daarnaast vind je er het meest ongeschonden bekenstelsel van West Europa, de sterk meanderende Drentsche Aa!

Een bijzondere manier om het landschap te beleven is per huurkano de Drentsche Aa af te varen. De tocht start in Schipborg en volgt de Drentsche Aa over een lengte van ongeveer 14 km. Eerder stoppen kan ook. Je kunt zelf bepalen hoe lang je erover doet. Dit is de enige manier om hier te komen: varen met eigen kano’s is niet toegestaan.

Gastvrouw van Nationaal Park Drentsche Aa

Kitty is naast de gastvrouw van deze Bed and Breakfast ook gastvrouw/ informatiepunt ten behoeve van het Nationaal Park Drentsche Aa. Zij kan je, indien gewenst nog veel meer vertellen over dit gebied en tips geven die je niet in de standaardfolders aantreft.

Onderstaand meer informatie over Wandelen en fietsen, Horeca en Bezienswaardigheden.

Brug over de Drentsche Aa bij De Heest nabij B&B Gasteren
Wandelen langs de Drentsche Aa

Wandelen en fietsen in het Drentsche Aa gebied

Het dorp sluit aan op een dicht netwerk van wandel- en fietspaden, waaronder het Pieterpad (op 20 meter afstand). De B&B ligt op 9 km van Assen en in 21 minuten ben je met de auto in de stad Groningen. Deze steden zijn ook met openbaar vervoer bereikbaar (bushalte op 30 meter).

De B&B beschikt over een keur aan folders en kaartmateriaal om de omgeving te verkennen.

Voorbeelden van korte wandelingen vanuit de B&B zijn:

  • kleine rondwandeling langs nabij gelegen meanders (bochten) in het Gastersche diep, een bovenloop van de Drentsche Aa (lengte wandeling 2,5 km).
  • naar de Gasterse duinen, een heuvelachtig heidegebied met een 5000 jaar oud hunebed (3 km).
  • over op boomwallen gelegen paden door het vochtige gebied De Heest (3 km)
  • over het uitgestrekte heidegebied het Ballooërveld met paden over de galgenberg en door de tankgrachten (5 km of langer).
  • in en rond het brinkdorp, met eeuwenoude rietgedekte boerderijen, een hooggelegen es (akkerland) en kleine weitjes met schapen en paarden.

Wat langere routes zijn de welbekende Knapzakroutes, gemiddeld zo’n 15 km lang. De B&B beschikt over diverse routes in de nabije omgeving. B&B Meander ligt niet alleen aan het Pieterpad, maar ook dicht bij het Groot-Frieslandpad (van Bergen aan Zee naar Leer) en het Drenthepad

Op de fiets kun je gebruik maken van de knoopppuntenroutes; knooppunt 75 ligt op de Brink in Gasteren. Via knooppunten fiets je in nog geen 12 km van het station in Assen naar Gasteren. Met de fietsrouteplanner van de Fietsersbond kun je elk gewenst traject in beeld krijgen. De langeafstandsfietsroute LF14, de Saksenroute, Lauwersoog – Enschede loopt op 2 km afstand van Gasteren.

Vlak bij de B&B loopt de populaire mountainbikeroute Rondje Drentsche Aa (33 km). Deze bewegwijzerde route start vanuit Assen-Oost en loopt vervolgens via Balloo over een groot heidegebied (het Ballooërveld) naar Gasteren.  Daarna volgt de route zoveel mogelijk de Drentsche Aa en gaat via Schipborg, Oudemolen en Loon terug naar Assen.

Uit-eten en andere horeca

B&B Meander kan je uitgebreid adviseren over de mogelijkheden voor een avondmaaltijd. Desgewenst staan onze leenfietsen gratis ter beschikking om naar een restaurant te gaan.

In Gasteren bevindt zich de alom bekende en gezellige Pannenkoekenboerderij Brinkzicht, waar men heerlijke pannenkoeken bakt. Wil je hier gebruik van maken, check de openingstijden.

Diverse restaurants bevinden zich in het centrum van Anloo (3 km): De Koningsberg (traditioneel, hoofdgerechten vanaf € 16,–), café-restaurant Popken Hollander (goedkoop, maandag gesloten, telefoon (0592) 271 215). 

In Oudemolen (3 km) is Herberg de Fazant (maandag en dinsdag gesloten) een stijlvolle plek om te dineren. Een menu bestaat uit 6 tot 8 gerechten (vanaf € 45,– tot € 60,–).

In Annen (6 km), zit Pizzeria Di Lucca gezellige, informele pizzeria (pizza’s ca. € 9,– tot € 16,–). Maandag en dinsdag gesloten. Ook in Annen Cafetaria d’Anner Oele voor snacks & plates (€ 12,50 – € 14,50; maandag gesloten). 

Er op uit en bezienswaardigheden

De Nieuwe Kolk. Nieuw theater en bioscoop in Assen met mooie, ruime zitplaatsen. Maandag- en dinsdagavond en zaterdagmiddag filmliga (ook voor niet-leden) en om de week op maandag- , dinsdag- en woensdagmiddag Seniorenbios (>55 jaar) met een actuele film (€ 9,– inclusief koffie&cake).

Drents Museum Assen. Gehuisvest in het voormalige provinciehuis uit 1882 met mooie zalen zoals de uitbundig versierde statenzaal en ook met nog overblijfselen van het vroegere klooster uit 1259, dat het ontstaan van Assen markeert. Sinds 2011 met een moderne, half-ondergrondse uitbreiding. Topstukken van de vaste collectie zijn de oudste boot ter wereld, het veenlijk van het meisje van Yde en stijlkamers uit de 18e eeuw. Daarnaast in de nieuwbouw wisselende exposities.

Er is nog veel meer te ontdekken in het Nationaal Park Drentsche Aa. Bijvoorbeeld het Boomkroonpad in de bossen bij Gieten. In Rolde vindt je de 15e eeuwse Jacobuskerk, van ouds een oriëntatiepunt voor reizigers en landmeters (Roldertoren-verkaveling). De Magnuskerk in Anloo is nog ouder: gebouwd rond 1100. Iedere derde zaterdag in augustus wordt herdacht dat hier recht werd gesproken door de Etstoel. In middeleeuwse sfeer wordt een rechtszaak nagespeeld, gebaseerd op een historische gebeurtenis.